Zwarte wouw

De bovenzijde van deze middelgrote roofvogel is donkerbruin terwijl de onderkant eerder rossig bruin is. De kop en hals zijn nog lichter van kleur. Bij het glij- en zweefvliegen wordt de knop naar beneden gericht en oriënteren de ogen zich op de bodem. Deze houding maakt de zoektocht naar een potentiële prooi des te makkelijk.

Label ‘veilig’

De wouw heeft een groot leefgebied, waardoor de kans op uitsterven kleiner is. Desondanks zijn er een aantal bedreigingen voor de wouw zoals vergiftiging, aanrijdingen door voertuigen, het verdwijnen van hun natuurlijke habitat door stedenbouw… Daarnaast hebben ze ook natuurlijke vijanden, zoals bijvoorbeeld de Europese oehoe. Hij vangt soms jonge of volwassen wouwen.

Hoog in de bomen

De paartijd is afhankelijk van het gebied waar de wouw leeft. Het nest wordt gemaakt uit takken en ze nesten zich hoog in de bomen. Vaak hergebruikt de wouw oude nesten. Het mannetje en vrouwtje bouwen samen het nest en zorgen voor voedsel. Een nest bevat meestal twee eieren, soms zelfs drie. Het duurt dertig tot vierendertig dagen alvorens de eieren zijn uitgebroed. Afhankelijk van het leefgebied, zal het ene jong sneller het nest verlaten dan het andere.

Dieren fiche

Wetenschappelijke naam
Milvus migrans
Themagebied
Canada
Status
Veilig
Verspreiding
Afrika en Europa
Leefgebied
Savanne

Wist je dat…

  • deze vogels hun prooi in de lucht vangen? Ze zijn zeer acrobatisch.
  • Bellewaerde twee types wouwen heeft: de zwarte of Europese wouw (milvus migrans migrans) en de geelsnavelwouw of Afrikaanse wouw (milvus migrans parasitus). Het verschil is te zien aan de kleur van de snavel.