Woestijnbuizerd

De woestijnbuizerd is een middelgrote roofvogel. Hun verendek is donkerbruin van kleur met kastanjebruine veren op de poten en op de schouders. Op zowel de borst als op de buik zitten bijna crèmekleurige veren. De grote haaksnavel is geel en wordt naar het einde toe licht- tot donkergrijs. Het dier jaagt vaak op grote prooien en dan maakt het naast de snavel ook dankbaar gebruik van de sterke poten en de lange klauwen.

Sociale jagers

De woestijnbuizerd jaagt overdag in groepen van twee tot zeven vogels. Meestal vliegt een vogel voorop en wisselen ze elkaar af tot ze een prooi vinden. De vangst wordt dan ook gedeeld onder de groep. De vogel jaagt op allerlei dieren zoals andere vogels, konijnen en zelfs hagedissen.

Compacte nesten

Het vrouwtje bouwt de nesten met takken in bomen, struiken of cactussen. De nesten zijn klein en compact. Er worden tussen de twee tot vier eieren, tot drie keer per jaar gelegd. Het duurt dertig à vijfendertig dagen om het ei uit te broeden. Na ongeveer zes weken kunnen de jongen uitvliegen. Vaak blijven de jonge roofvogels nog drie tot vier maanden in de omgeving van het nest om te helpen met jagen en om de jongen te verzorgen.

Dieren fiche

Wetenschappelijke naam
Parabuteo unicinctus
Themagebied
Canada
Status
Veilig
Verspreiding
Zuid-Amerika
Leefgebied
Savanne en halfwoestijnen

Wist je dat…

  • de woestijnbuizerd in woestijnen leeft en dus gewoon is aan extreme warme en koude temperaturen?