Kapgier

In vergelijking met andere gieren heeft de kapgier geen kale kop en geen kale nek. Kenmerkend is de roze naakte huid rond de ogen en de grijze kruin bij de snavel. Hierdoor lijkt het alsof ze een kapje op hebben. De rest van het lijf is overwegend donkerbruin. De klauwen zijn in vergelijking met andere roofvogels niet echt sterk waardoor ze geen levende prooi kunnen vangen. Daarom eten ze voornamelijk karkassen van dode dieren.

Aaseter

De kapgier is een aaseter en afvalopruimer. Dit betekent dat de kapgier leeft van dierlijke resten maar zelf niet jaagt op voedsel. Door hun kleine gestalte kunnen ze vroeger en langer vliegen. Ze vinden dus vaak als eerste een karkas. Eenmaal de grotere gieren aankomen, moeten ze plaats maken. Door de bouw van hun bek kunnen ze goed vlees van een karkas scheuren. De vorm van hun sterke poten zorgt ervoor dat ze makkelijk kunnen lopen, hierdoor kunnen ze echter zelf geen prooien vangen.

Nooit alleen

Kapgieren leven in paren en ontwikkelen een hele sterke band. Ze vormen een koppel voor het leven, maar leven steeds in grote groepen. De paartijd vindt meestal plaats van juni tot september. De kapgier legt een ei, dat het vrouwtje in zeven tot acht weken uitbroedt. In die tijd dat zij op het nest zit, zorgt het mannetje voor haar voedsel. Als het ei uitgekomen is, zorgen beide ouders voor voedsel. Na ongeveer honderdtwintig dagen, vliegt het jong het nest uit.

Dieren fiche

Wetenschappelijke naam
Necrosyrtes monachus
Themagebied
Canada
Status
Ernstig bedreigd
Verspreiding
Senegal, Nigeria, Ethiopië
Leefgebied
Savanne

Wist je dat…

  • de kapgier een bedreigde roofvogel is? Het gevolg van jacht, verkleinen van de natuurlijke habitat en vergiftiging.